składniki:
1 główka kapusty białej, średniej wielkości
250 g kaszy gryczanej nie palonej
1000 g ziemniaków
2 cebule
4 ząbki czosnku
ok. 500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
tłuszcz
wykonanie:
Kaszę płuczemy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, czosnek przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy kaszę, zeszkloną cebulę oraz czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ze środka kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy przez ok. 10 min. na małym ogniu, następnie przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy przez ok. 5 min. Wyciągamy kapustę z wrzątku i po lekkim przestudzeniu obieramy z liści lub jeśli mamy „azbestowe paluszki” ? podczas gotowania co jakiś czas zdejmujemy wierzchnie liście. Z każdego liścia delikatnie odcinamy zgrubienia i nakładamy porcjami wcześniej przygotowany farsz. Zawijamy liście, najpierw zakładamy liść na farsz z jednej strony, później składamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia. Dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 min.
Podajemy np. z sosem grzybowym lub sosem czosnkowym.