składniki:
1000 ml rosołu lub bulionu
ok.400 – 700 g kapusty, białej
1 cebula
1-2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
garść koperku
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła lub oleju
ok. 1/2 łyżeczki mielonego kminku (lub do smaku)
sól, pieprz
wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. Do rosołu lub bulionu dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, koperek oraz podsmażoną cebulę. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy np. blenderem na krem. Zaprawiamy śmietaną, trochę zupy przelewamy do garnuszka, dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, wlewamy do całości i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia i podajemy np. z grzankami.