zupa krem ze świeżej kapusty

    132
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki:
    1000 ml rosołu lub bulionu
    ok.400 – 700 g kapusty, białej
    1 cebula
    1-2 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    garść koperku
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła lub oleju
    ok. 1/2 łyżeczki mielonego kminku (lub do smaku)
    sól, pieprz

    wykonanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. Do rosołu lub bulionu dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, koperek oraz podsmażoną cebulę. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy np. blenderem na krem. Zaprawiamy śmietaną, trochę zupy przelewamy do garnuszka, dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, wlewamy do całości i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia i podajemy np. z grzankami.

    (Visited 45 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here