zupa krem z gruszki i pietruszki

129
[Głosów: 5   Average: 5/5]

składniki:
500 g korzenia pietruszki
2 dojrzałe gruszki
1000 ml bulionu (rosołu)
250 ml mleka
3-4 łyżki masła
szczypta cynamonu
sól, pieprz
opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny

wykonanie:
Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i podsmażamy na maśle, lekko solimy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, również kroimy w kostkę i dodajemy do miękkiej pietruszki. Wszystko podsmażamy jeszcze ok. 5 min. Następie wlewamy bulion i zagotowujemy. Następnie wlewamy mleko, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy cynamonem, solą oraz pieprzem opcjonalnie sokiem z cytryny.

inspiracja z przepisu w5smakachef

(Visited 51 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here