miodownik z masą kokosową i grysikową

7048

składniki na ciasto miodowe:
600-650 g mąki
200 g miodu
150 g masła
80 g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery równe części. Rozwałkowujemy na cienkie placki (wielkość formy ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy każdy z osobna w ok. 180 st.C na złoty kolor.

składniki na krem grysikowy:
400 ml mleka
4 łyżki kaszy manny
100 g cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy kaszę manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzoną kaszkę i miksujemy na jednolity krem. Gotowy wykładamy równomiernie na jeden blat miodowego ciasta i przykrywamy drugim ciastem.

składniki na warstwę owocową:
250 g marmolady (ja użyłam domowej jabłkowej)
1 sucha galaretka pasująca smakowo do marmolady, w moim przypadku pomarańczowa

wykonanie:
Marmoladę przekładamy do rondelka, doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto i przykrywamy trzecim miodowym blatem.

składniki na krem kokosowy:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
125 g wiórek kokosowych
100 g masła

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy wiórka kokosowe mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzony budyń z kokosem i miksujemy na jednolity krem. Gotowy wykładamy na ciasto i przykrywamy czwartym blatem. Na cieście kładziemy deseczkę i delikatnie obciążamy np. garnkiem. Pozostawiamy (najlepiej w chłodnej spiżarce) do następnego dnia. Następnie polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. polewą przepis tutaj. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem aby zmiękło i smaki się „przegryzły”.


1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here