tort biała czekolada wiśnia i trufla

4237

składniki na biszkopt:
(pieczemy dwa takie biszkopty)
100 g mąki
80 g cukru
3 jajka, białka oddzielone od żółtek
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 19-20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie przez ok 15 min. a następnie wyciągamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odwracamy i delikatnie ścinamy powstałą na wierzchu „skórkę”. Biszkopt powinien mieć ok. 4 cm wysokości. Przecinamy go na dwa równe krążki. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem.

składniki na krem z trufli:
(część kremu przygotowujemy dzień przed przełożeniem)
160 g czekoladek trufli
55 g czekolady gorzkiej
180 ml śmietanki kremówki
80 g serka mascarpone

wykonanie:
Trufle i czekoladę siekamy. Śmietankę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekane czekoladki oraz czekoladę i mieszamy na jednolity krem. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce przez min. 6 godz., najlepiej przez noc. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Gotowy wykładamy na delikatnie nasączony blat biszkoptu i przykrywamy drugim biszkoptem (tort najlepiej składać w rancie). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania krem wiśniowego.

składniki na krem wiśniowy:
200 g dżemu wiśniowego, miksowanego
180 ml śmietanki kremówki
10 g żelatyny + 2 łyżki gorącej wody
1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru lub do smaku

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na napęcznienia. Zmiksowany dżem podgrzewamy, zestawiamy z ognia i do gorącego dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, aby żelatyna połączyła się z musem dżemowym 😉 Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy lekko tężejący mus i mieszamy na jednolity krem. Gotowy wykładamy na lekko nasączony biszkopt i przekrywamy trzecim blatem. Wstawiamy do lodówki.

składniki na krem z białą czekoladą:
(część kremu przygotowujemy dzień przed przełożeniem)
150 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
200 g serka mascarpone

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy na gładki krem. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy przez min. 6 godz. w lodówce a najlepiej przez noc. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki, gęsty krem. Gotowy wykładamy na lekko nasączony biszkopt i przykrywamy czwartym blatem. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na noc aby tort się ustabilizował.

składniki na nasączenie:
ok.150 ml wody posłodzonej do smaku i wymieszanej np. z ekstraktem waniliowym również do smaku

składniki na krem na otynkowanie tortu:
3 białka
175 g cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Krem wykonałam wg przepisu tutaj. Gotowym krem pokryłam cały tort i przyozdobiłam kwiatkami.

dodatkowo:
Żywe kwiaty do dekoracji, łodygi zabezpieczyłam folią spożywczą.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here