składniki:
4 białka
230 g cukru
330 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
Białka i cukier przekładamy do misy miksera lub dowolnie innego naczynia żaroodpornego. Naczynie umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Białka z cukrem cały czas mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie zestawiamy z garnka i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone białka ubijamy na sztywno przez ok. 10-15 min. Do ubitych białek stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę masło i miksujemy na gładki krem. Jeśli używamy miksera planetarnego to zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą. W pewnym momencie podczas miksowania masa może wydawać się na zważoną, nie przejmujemy się tym i miksujemy dalej, aż krem będzie gęsty i gładki. Pod koniec możemy zmniejszyć obroty aby krem nie był „dziurawy”. Do takiego kremu możemy dodać barwniki spożywcze. Gotowym kremem dowolnie dekorujemy tort.
tort faultline