ciasto góra lodowa z kokosem

11954

składniki na biszkopt:
80 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na ciasto kokosowe:
200 g wiórek kokosowych
5 białek
220 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną masę. Do ubitych białek dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie np. szpatułką. Przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
5 żółtek
80-100 g cukru (do smaku)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i przelewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

wykonanie ciasta:
Na biszkopcie rozsmarowujemy ok. 2/3 kremu budyniowego, na kremie układamy ciasto kokosowe, na którym rozsmarowujemy pozostałą część kremu.

dodatkowo:
ok. 180 – 200 g biszkoptów
200 g mleka w proszku
125 ml wody
50 g cukru
200 g masła
1 łyżka kakao

wykonanie:
Biszkopty przekrawamy na pół. Na kremie układamy biszkopty przecięciem do dołu. Masło, wodę i cukier podgrzewamy i mieszamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Do 1/2 części masy dodajemy kakao i mieszamy. Od razu polewamy ciasto na przemian polewą jasną i ciemną.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here