sernik z kokosem i likierem kokosowym

2644

składniki na spód z ciasteczek:
180 g herbatników kakaowych
80 g masła, rozpuszczone

wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej np. przy pomocy blendera lub wałka. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Wyrównujemy i dociskamy np. łyżka lub dnem szklanki.

składniki na masę serową:
750 g sera białego, tłustego lub półtłustego (3x zmielonego)
250 g serka typu mascarpone
4 jajka
250 g cukru
40 g budyniu waniliowego
70 g wiórek kokosowych
150 ml likieru kokosowego

wykonanie:
Wiórka kokosowe zalewamy likierem kokosowy i odstawiamy na ok. 3 godz. aby wiórka wchłonęły likier.
Ser biały, mascarpone, jajka oraz cukier miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Na spód piekarnika wstawiamy małą foremkę z wodą. Na środkową półkę wstawiamy tortownicę. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch się zarumieni (ok. 70-80 min.). Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na polewę:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek wody
dodatkowo:
wiórka kokosowe

wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych przekładamy do rondelka i gotujemy, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zestawiamy z ognia. przestudzoną ale jeszcze ciepłą polewą polewamy sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Sernik najlepiej smakuje 2 dni po przygotowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here