ryba po grecku

3532

składniki:
500 g filetów z dorsza lub mintaja
120 g marchewki
70 g selera
70 g pietruszki
150 g cebuli
70 g koncentratu pomidorowego
150 g passaty pomidorowej
sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
sok z cytryny
mąka do obtoczenia filetów
olej do smażenia

wykonanie:
Filety rybne kroimy na kawałki ok. 4-5 cm, oprószamy solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz opcjonalnie zmieloną paprykę i zasmażamy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy oraz passatę, trochę wody oraz doprawiamy sokiem z cytryny.
W naczyniu żaroodpornym lub na duży talerz wykładamy 1/2 część sosu warzywnego, na którym układamy usmażoną rybę i następnie pozostały sos warzywny. Wierzch możemy udekorować natką pietruszki lub jarmużem. Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub na zimno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here