sernik pomarańczowy

1849

składniki na spód sernika:
180 g herbatników kakaowych
80 g masła

wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej (np. przy pomocy blendera lub wałka). Do rozdrobnionych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy (konsystencja mokrego piasku). Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, (ok. 24 cm średnicy, dno i boki wyłożone papierem do pieczenia) i dokładnie dociskamy.

składniki na masę serową:

750 g sera białego, tłustego lub półtłustego trzykronie zmielonego
250 g serka ty pu mascarpone
150 ml śmietanki kremówki 30%
skórka otarta z 1/2 lub całej pomarańczy (pomarańczę dokładnie myjemy)
50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
4 jajka
220 g cukru
40 g budyniu waniliowego

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. (Nie miksujemy za długo aby masa serowa się nie napowietrzyła) Gotową masę serową przekładamy do tortownicy na spód ciasteczkowy. Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 70-80 min., aż wierzch się lekko zarumieni. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wystudzony schładzamy w lodówce, dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, polewą czekoladową lub lurem.

składniki na bitą śmietanę:

250 ml śmietanki kremówki 30%
2- 3 łyżeczki cukru pudru

wykonanie:

Składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na sztywną masę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here