ryba zapiekana z jabłkiem i serem żółtym

2813

składniki:
3 płaty mrożonej ryby (np. mintaja)
6 plasterków sera żółtego
1 jabłko
1 cebula, średniej wielkości
1 jajko
2 łyżki ketchupu
mąka orkiszowa lub pszenna
bułka tarta
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Rybę rozmrażamy. Jeśli mamy duże płaty to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do cebuli dodajemy ketchup i mieszamy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie porcje ryby przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na każdą wykładamy starte jabłko, cebulę z ketchupem oraz plasterki sera. Całość zapiekamy tylko do roztopienia się sera. Podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here