krem kataloński

3377

składniki:
1000 ml mleka
50 g mąki ziemniaczanej
6 żółtek
otarta skórka z 1 pomarańczy
otarta skórka z 1 cytryny
1 laska cynamonu
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z wanilią
100 -120 g cukru kryształu
dodatkowo:
cukier trzcinowy do posypania na wierzch

wykonanie:
800 ml mleka gotujemy przez ok. 10 min. na małym ogniu z cynamonem, cukrem z wanilią, skórką cytrynową oraz pomarańczową. Następnie przecedzamy. Żółtka miksujemy z cukrem kryształem na puszysty kogiel mogiel, dodajemy pozostałe mleko oraz mąkę ziemniaczaną, miksujemy do połączenia się składników i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy cały czas podgrzewając, aż powstanie gęsty budyń. Przekładamy do żaroodpornych miseczek, odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Schłodzone posypujemy cukrem trzcinowym i karmelizujemy przy pomocy palnika gazowego.

Krem kataloński to krem pochodzenia hiszpańskiego o smaku cytrusowym z nutką cynamonu, o konsystencji budyniowej z wierzchu pokryty skorupką karmelizowanego cukru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here