rurki z kremem budyniowym

19897

składniki na ciasto na rurki:
500 g mąki
250 g masła, schłodzonego
250 ml śmietany 18%, schłodzonej
1 szczypta soli

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną ponownie umieszczamy w lodówce a drugą część rozwałkowujemy (w miarę cienki placek, ok. 1,5 mm). Tniemy na paski (szerokie ok. 1,5 -2 cm i ok. 30-32 cm długie). Paskami ciasta owijamy natłuszczone foremki na rurki. Owijanie zaczynamy od węższej strony foremki przesuwając się do szerszej części. Nawinięte ciasto smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy cukrem kryształem (rurki można upiec bez cukru a przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 190-200 st.C do zrumienienia. Upieczone rurki ściągamy z foremek i odstawiamy do wystudzenia. (W sumie wyszło mi ok. 50-60 szt.)

składniki na krem budyniowy:

600 ml mleka
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
110 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
150 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem nadziewamy rurki (np. przy pomocy worka cukierniczego z dekoracyjną tylką).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here