składniki na ciasto kruche:
150 g mąki
30 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim foremkę (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
składniki na warstwę z galaretką i wiśniami:
3 galaretki wiśniowe
1000 ml gorącej wody
ok. 450 – 500 g wiśni, mogą być mrożone lub z syropu
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy owoce. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją razem z owocami na ciasto kruche. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała.
składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka typu mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy, aż powstanie gęsty krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę.
składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy równomierni do foremki (23×33 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 140 st. C przez ok. 60-70 min. Upieczoną pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wystudzoną układamy na krem śmietankowy. Całość schładzamy w lodówce.