sernik ajerkoniakowy

2846

składniki na spód ciasteczkowy:
160 g herbatników
60 g masła, roztopionego

wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (tortownicy ok.22-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy dnem szklanki.

składniki na masę serową:
750 g sera białego, 2-3x zmielonego
100 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml likieru ajerkoniaku
3 jajka
1 budyń waniliowy (40 g)
180 g cukru

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do foremki z ciastem. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch się lekko zrumieni, ok.70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach.

składniki na galaretkę z ajerkoniaku:
150 ml likieru ajerkoniak
ok. 4 g żelatyny
20 ml gorącej wody

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ajerkoniak podgrzewamy, zestawiamy z ognia i dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Wystudzoną galaretkę wylewamy na wystudzony sernik i stawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała, najlepiej na noc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here