mango chmurka

4306

składniki na ciasto kruche:
150 g mąki
30 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C, aż będzie rumiane.

składniki na warstwę z mango i galaretki:
3 galaretki o smaku mango
1000 ml gorącej wody
2 puszki mango w kawałkach (ok. 420 g jedna puszka)
1 świeże, dojrzałe mango

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Mango z puszki odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Świeże mango obieramy i również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce dodajemy do galaretki, mieszamy i odstawimy. Gdy galaretka zacznie tężeć całość przekładamy na upieczone ciasto kruche i wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała.

składniki na krem śmietankowy:

500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka typu mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę z owocami.

składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę bezową przekładamy do foremki (ok. 22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 140 st. C przez ok. 60 min. Upieczoną bezę pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzoną bezę układamy na kremie śmietankowym. Całość schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here