ciasto pijany Izydor Iwony

3332

składniki na ciasto:
120 g orzechów włoskich, zmielonych
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
70 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem a następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz orzechami i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.23×33 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 30 min.

składniki na masę orzechową:
250 g zmielonych orzechów włoskich
125 ml mleka
100 g cukru
75 ml spirytusu

wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy zmielone orzechy i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Do lekko przestudzonej masy wlewamy alkohol i mieszamy. Ciepłą masę wykładamy na na ponczowane i posmarowane dżemem wiśniowym ciasto. Na masie orzechowej opcjonalnie układamy warstwę herbatników kakaowych.

dodatkowo:
parę łyżek dżemu wiśniowego
poncz: 50 ml alkoholu wymieszane z ok. 50 ml wody i 1 łyżeczką cukru
opcjonalnie:
herbatniki kakaowe

składniki na masę czekoladową:
3 jajka
100 g cukru
3-4 łyżki kakao
250 g masła w temperaturze pokojowej
50 -75 ml spirytusu

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na parze. Dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy i studzimy. Masło miksujemy na puch dodajemy po łyżce masę jajeczną oraz spirytus. Gotową masę wykładamy na herbatniki.

składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
6 łyżek mleka
1 łyżka spirytusu

wykonanie:
Mleko zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, dodajemy alkohol mieszamy. Przestudzoną polewę wylewamy na wierch ciasta. Gdy polewa zastygła dodatkowo rozpuściłam ok. 30 g czekolady z 2 łyżka mi mleka i wierzch udekorowała czekoladowymi strużkami.

Ciasto nie należy do wysokich ale jest baaaardzo dobre 🙂 Polecam serdecznie 🙂
Przepis dostałam od koleżanki Iwony i bardzo jej za niego dziękuję bo ciasto jest pyszne 🙂 Przepis troszkę zmodyfikowałam. W oryginale zamiast dżemu są wiśnie z syropu ułożone na masie orzechowej i dodałam herbatniki, których w oryginale nie ma 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here