składniki na ciasto:
500 g mąki
2 łyżki cukru pudru
6 żółtek
1 jajko
60 g drożdży
3 łyżki śmietany
250 g masła
dodatkowo:
powidło śliwkowe
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną. Wszystkie składniki (oprócz powidła śliwkowego) przekładamy na stolnicę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery równe części i rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok. 23x33cm). Pierwszą część ciasta układamy w foremce (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy powidłem śliwkowym i przykrywamy drugim ciastem.
składniki na masę makową:
300 g maku
200 g cukru
1 łyżka bułki tartej
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
ok. 50 g posiekanych orzechów
ok. 30 – 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
wykonanie:
Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz masę jajeczną, mieszamy i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i przykrywamy trzecim ciastem.
składniki na masę orzechową:
200 g zmielonych orzechów włoskich
6 białek
200 g cukru
wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem. Do ubitych białek dodajemy zmielone orzechy, mieszamy i wykładamy na ciasto. Przykrywamy ostatnim ciastem. Całość pieczemy w ok 170 st. C przez ok. 60 min. Ja piekłam na środkowej półce ale następnym razem będę piekła półkę niżej.
składniki na polewę:
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao
2łyżi masła
3-4 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wstawiamy na ogień i rozpuszczamy cały czas mieszając (nie zagotowujemy). Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy, ja posypałam posiekanymi orzechami.
inspiracja z przepisu Iwony Stabryła 🙂