składniki na ciasto miodowe:
650 g mąki
200 g masła
60 g miodu
2 jajka
140 g cukru
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki sody
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części, wałkujemy na wymiar foremki (ok. 22×32 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy osobno w ok. 180 st. C na kolor miodowy. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia.
składniki na krem budyniowy o smaku cappuccino:
800 ml mleka
2 budynie waniliowe
100-150 g cukru
60 g cappuccino w proszku
300 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
Budynie dokładnie mieszamy w ok. 300 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy proszek cappuccino i mieszamy. Wlewamy mleko z budyniem. Gotujemy cały czas mieszają, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.
Gotowym kremem przekładamy ciasta miodowe. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem aby zmiękło.