składniki:
500 g mąki
100 g cukru pudru
125g masła w temperaturze pokojowej
125 g miodu
1 jajko
2 żółtka
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
powidło śliwkowe do przełożenia pierniczków
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko oraz żółtko i miksujemy na jednolitą masę. następnie dodajemy miód, miksujemy do połączenia się z masą. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao i miksujemy do powstania małych grudek. Następnie wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Dzielimy na dzielimy części, rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty, w połowie wykrojonych ciasteczek wykrawamy dziurkę. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 12-14 min. Upieczone studzimy. Na pierniczku bez dziurki smarujemy powidło śliwkowe i przyklejamy pierniczek z dziurką.