pierniczki szwedzkie

2246

składniki:
380 g mąki
150 g miodu
100 g cukru pudru
110 g masła
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru zmielonego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
W rondelku podgrzewamy masło, miód i cukier, od czasu do czasu mieszamy. Gdy masło i cukier się rozpuszczą ściągamy z ognia i odstawiamy na ok. 30 min. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą, cynamonem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy wystudzoną masę i wyrabiamy ciasto (może się kleić). Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy cienko na delikatnie oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy np. słomki do picia możemy zrobić dziurki. Pieczemy w ok. 170 st. C, aż będą rumiane przez ok. 8-10 min. (długość pieczenia zależy od grubości pierniczków). Upieczone studzimy na kratce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here