składniki:
100 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g zmielonych prażonych orzechów laskowych Helio
50 g masła
50 g cukru
3 łyżki modu płynnego
1 jajko
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki mleka
dodatkowo do dekoracji:
polewa i dekoracja deserowa Helio
polewa i dekoracja biała Helio
wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika oraz zmielonymi orzechami. Skórkę kandyzowaną siekamy na malutkie kawałeczki i mieszamy z sypkimi składnikami. Masło podgrzewamy z miodem, aż się połączą ze sobą i wlewamy do suchych składników, mieszamy. Dodajemy jajko oraz stopniowo mleko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta odrywamy po kawałku (ok. 15 kawałków), formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180-190 st. C przez ok. 15 min. Upieczone delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Zimne pierniczki polewamy polewą czekoladową.
- wpis zawiera lokowanie produktu