keks z kandyzowanymi i suszonymi owocami

3850

składniki:
230 g mąki
200 g masła w temperaturze pokojowej
150 180 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio
20 g aronii kandyzowanej Helio
160 g mieszanki suszonych owoców, orzechów, pokrojonych w kostkę
ok. 150 ml gorącej wody
opcjonalnie:
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Owoce kandyzowane mieszamy z mieszanką bakaliową. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie odsączamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Masło miksujemy z cukrem oraz żółtkami na puszystą masę przez ok. 10 min. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy wraz z ekstraktem do puszystej masy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników (masa będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczony keks delikatnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem lub lukrem lub polewą czekoladową.

  • wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here