sernik z powidłem śliwkowym na herbatnikach

5681

składniki na masę serową:
1200 g sera białego, 3x zmielonego
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
250 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
opcjonalnie:
1 łyżka ekstraktu cytrynowego

dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych
herbatniki na jedną warstwę

wykonanie:
Herbatniki układamy w foremce (ok.22×24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na herbatnikach rozsmarowujemy powidło śliwkowe. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka a następnie ser, mąkę, cukier z wanilią oraz opcjonalnie ekstrakt. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na herbatniki z powidłem śliwkowym. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60-90 min. Wierzch powinien być rumiany. Upieczony studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony dowolnie dekorujemy np. lukrem (lukier robię na oko, tzn. trochę cukru pudru mieszam z wodą lub sokiem z cytryny).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here