sernik gotowany

2794

składniki na ciasto kruche:
500 g mąki
3 ugotowane na twardo żółtka
300 g masła, schłodzonego
150 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 23x33cm). Każde ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 190 st., aż będzie rumiane. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę serową:
1000 g sera białego 3x zmielonego
100 g masła
3 jajka
200 g cukru
1 budyń waniliowy
125 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Masło i cukier przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy ser, mieszamy i podgrzewamy, aż zacznie „pyrkać” ;). W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniem oraz jajkami i wlewamy do sera. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa trochę zgęstnieje. Gotową lekko przestudzoną masą przekładamy ciasta kruche. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Całość odstawiamy do wystudzenia.

sernik gotowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here