sernik snickers Iwony – sernik gotowany

5620

składniki na ciasto miodowe:
500 g mąki
200 g cukru
2 jajka
200 g masła, schłodzonego
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki mleka

wykonanie:
Sodę rozpuszczamy w mleku. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 22×32 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego blatu smarujemy masą orzechową i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę orzechową:
(na jeden blat, w sumie przygotowujemy trzy masy osobno)
150 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g masła
50 g cukru
50 g miodu

wykonanie:

Masło, miód oraz cukier przekładamy na patelnię i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zestawimy z ognia, dodajemy posikane orzechy, mieszamy i od razu wykładamy na ciasto.

składniki na masę serową:
1000 g sera białego, zmielonego
100 g masła
200 g cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki
4 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser oraz cukier i mieszamy cały czas podgrzewając. Zestawiamy z ognia. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z jajkami, budyniem oraz mąką, tak żeby nie było grudek. Garnek z serem wstawiamy na ogień, dodajemy wymieszane składniki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Zestawiamy z ognia, odstawiamy na ok. 3-5 min. a następie jeszcze gorącą masą przekładamy ciasta miodowe. Gotowe ciasto odstawiamy to wystudzenia. Ciasto najlepiej przygotować 1-3 dni przed podaniem aby zmiękło.

inspiracja z przepisu Iwony Stabryły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here