miodownik z orzechami bez jajek

6909

składniki na ciasto miodowe:
660 g mąki
135 g masła
145 g cukru
6 łyżek miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody z lekką górką
165 ml mleka
1 i 1/2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na jednym blacie rozsmarowujemy warstwę orzechową. Pieczemy każdy blat w oddzielnie w ok. 180-190 st. C na złoty kolor, przez ok. 10 -15 min. (każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia.

składniki na warstwę orzechową:
150 g posiekanych orzechów włoskich Helio
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
50 g masła

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na patelnię. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą.

składniki na krem:
750 ml mleka
8 łyżek kaszy manny
180-200 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. dodajemy stopniowo wystudzony grysik i miksujemy na jednolity krem.

dodatkowo:
powidło śliwkowe

złożenie ciasta:
Wystudzone blaty przekładamy powidłem śliwkowym (ja powidłem posmarowałam tylko jeden blat) i masą, ostatni blat układamy z warstwą orzechową. Całość delikatnie obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do spiżarki aby blaty zmiękły. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach.

  • wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here