składniki na ciasto miodowe:
600 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki sody
200 g masła schłodzonego
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki miodu
2-3 łyżki śmietany 18%
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 22×35 cm). Foremkę wykładamy papierem. Każde ciasto pieczemy w 180 st. C na rumiano, przez ok. 10-12 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.
składniki na masę grysikową:
750 ml mleka
8 łyżek kaszy manny
150-200 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
200 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
powidło śliwkowe do posmarowania dwóch ciast
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na średnik ogniu, aż powstanie gęsta konsystencja. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Do zmiksowanego masła stopniowo dodajemy wystudzony grysik i miksujemy do połączenia się składników.
Na pierwszym cieście rozsmarowujemy 2-3 łyżki powidła śliwkowego a na nim rozsmarowujemy 1/2 część masy i kładziemy drugie ciasto. Powtarzamy warstwę powidła i masy. Kładziemy trzecie ciasto lekko dociskając. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami. Cisto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem aby zmiękło i nabrało smaku.
składniki na polewę:
100 g masła
3-5 łyżek cukru
2 czubate łyżki kakao
5 łyżek wody
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą.