ciasto wesoły góral wg s. Anastazji

31586

składniki na biszkopt makowy:
120 g mąki
180 g cukru
40 g maku
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na biszkopt jasny:
60 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Obie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Cisto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
5 łyżek zmielonych orzechów
1/2 łyżeczki kakao
200 g masła w temperaturze pokojowej
opcjonalnie:
2-3 łyżki spirytusu

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostały mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo budyń oraz zmielone orzech, kakao i miksujemy na krem. Opcjonalnie dodajemy alkohol.

dodatkowo:
1 paczka podłużnych biszkoptów
125 ml spirytusu
1 galareta np. wiśniowa
400 ml gorącej wody
polewa czekoladowa (np. przepis tutaj)

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski o szerokości np. biszkopta.

wykonanie ciasta:
Na biszkopt makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Biszkopty nasączamy w spirytusie i układamy ukośnie, pomiędzy biszkoptami układamy paski galaretki. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy biszkopt jasny. Delikatnie dociskamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową.

inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here