składniki na ciasto miodowe:
500g mąki
150-200 g masła
120 g cukru pudru
2 jajka
3 łyżki miodu
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na wymiar foremki. Przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180-190 st. C na rumiano. Upieczone blaty ciasta odstawiamy do wystudzenia.
składniki na grysikowy krem cappuccino:
750 ml mleka
110 g kaszy manny
150-200 g cukru
80 g kawy cappuccino w proszku
200 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy proszek cappuccino i mieszamy. Następnie wlewamy kaszę manną rozmieszaną w pozostałym mleku. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo masę grysikową i miksujemy na jednolity krem. Gotowym kremem przekładamy ciasta miodowe.
składniki na polewę z orzechami:
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g masła
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
wykonanie:
Masło, cukier, kakao oraz wodę umieszczamy w rondelku. Wstawiamy na ogień i gotujemy cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Do gorącej polewy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i wykładamy na wierz ciasta.
Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem aby zmiękło i nabrało charakteru 😉