składniki na biszkopt:
120 g mąki
30 g kakao
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przecinamy na dwa blaty. (Biszkopt najlepiej przeciąć dzień po upieczeniu).
składniki na warstwę galaretki z wiśniami:
2 galaretki wiśniowe
750 ml gorącej wody
ok. 500 – 600 g wiśni z syropu lub kompotu
dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Jeden blat biszkopta umieszczamy w foremce (wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy dżemem, układamy odsączone wiśnie i wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
składniki na krem z kasztankami:
250 g serka typu mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%-36%
200 g czekoladek kasztanki
100 g czekolady (50 g mlecznej i 50 g deserowej)
dodatkowo:
ok. 60 g czekolady (startej) do posypania wierzchu ciasta
wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane czekoladki. Odstawiamy na ok. 1 min. a następnie mieszamy na jednolitą masę. Dostawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy przez ok. 6 godz. w lodówce. Mascarpone i masę czekoladową umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na gęsty krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę, pozostawiając ok. 3 łyżki. Na kremie układamy drugi blat i smarujemy go pozostałym kremem. wierzch posypujemy startą czekoladą. Całość schładzamy przez noc w lodówce.