ciasto kasztanek z brzoskwiniami

5536

składniki na biszkopt:
120 g mąki
30 g kakao
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz olej cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 45 min. w ok. 175 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie przecinamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej przecinać dzień po upieczenia.

składniki na krem z czekoladkami:
200 g czekoladek kasztanki
300 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka typu mascarpone
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
opcjonalnie:
1-2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Zestawiamy z ognia. Go gorącej śmietanki dodajemy 100 g posiekanych czekoladek oraz posiekaną czekoladę mleczną i gorzką. Odstawiamy na ok. 2 min. a następnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na min. 6 godz. Mascarpone przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy schłodzoną masę czekoladową i miksujemy na sztywny krem. Opcjonalnie dodajemy cukier puder. Pozostałe czekoladki ciekamy na drobne kawałki, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką. Pierwszy blat biszkopta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy gotowy krem (pozostawiamy ok. 3 łyżki). Przykrywamy drugim blastem biszkopta i smarujemy go pozostałym kremem.

składniki na warstwę brzoskwiniową:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone brzoskwinie układamy na kremie i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki na noc.

ciasto z kasztankami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here