miodownik z masą kajmakową i orzechami

4970

składniki na ciasto miodowe:
600 g mąki
200 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
200 g masła, słodzonego
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki miodu
2-3 łyżki śmietany 18%

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części. Każdą część cista rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 23×35 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano ( ok. 10 – 12 min.) (Jeśli chcemy aby ciasto miało ciemniejszy kolor to pieczemy ok. 15 min.) Jeden blat ciasta pieczemy z orzechami.

składniki na warstwę orzechową:
200 g orzechów włoskich
100 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru

wykonanie:
Orzechy siekamy. Przekładamy do garnka, dodajemy masło, miód oraz cukier i rozpuszczamy. Ciepłą masę wykładamy na jeden blat ciasta i pieczemy.

składniki na masę kajmakową:
1 puszka masy kajmakowej
200 g masa w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Masło miksujemy na puszystą masę następnie dodajemy w 3 turach masę kajmakową i miksujemy na gładki krem ale nie z długo aby masa nie zrobiła się rzadka.

Gotowym kremem przekładamy ciasta miodowe, na wierzch kładziemy ciasto z orzechami.
Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem aby zmiękło i nabrało smaku 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here