składniki na ciasto kruche:
200 g mąki
40 g cukru pudru
130 g masła, schłodzonego
4 żółtka
2/3 łyżeczki proszku do pieczeni
wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Wałkujemy i przekładamy do formy (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem i pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano przez ok. 15-20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na warstwę brzoskwiniową:
1 duża puszka brzoskwiń
3 galaretki brzoskwiniowe
1000 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do zimnej galaretki. Całość odstawiamy, aż będzie lekko tężeć. Lekko tężejącą galaretkę z brzoskwiniami wylewamy na zimne ciasto kruche. Wstawiamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
składniki na bezę:
4 białka
200 g drobnego cukru
2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Białka miksujemy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubite białka przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno (wielkości takiej w jakiej piekliśmy ciasto kruche). Pieczemy w ok. 140 st. C przez 60 min. Upieczoną bezą pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na sztywny krem.
Na stężałą galaretkę wykładamy krem śmietankowy. Na wierzchu układamy bezę. Całość schładzamy przez noc w lodówce.