na ciasto miodowe:
500 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g masła, schłodzonego
2 jajka
3 łyżki miodu
100 g cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
wykonanie:
Z podanych składników zgniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy cieniutkie prostokąty na wymiar foremki (ok.23x35cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasto pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano, przez ok. 8-10 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. (Aby ciasto miało ciemniejszy miodowy kolor należy je piec ok. 15 min.)
składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
64 g budyniu waniliowego
2-3 łyżki g cukru
150 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy w 3 turach ugotowany budyń i miksujemy.
składniki na jabłka w galaretce:
1300 g jabłek, które nie ciemnieją
ok. 1/4 szkl wody
2 galaretki agrestowe
500 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (500 ml) i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka, wlewamy ok. 1/4 szkl wody i prażymy, aż trochę zmiękną. Uprażone jabłka odstawiamy do wystudzenia. Jabłka mieszamy z galaretką. Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto.
złożenie ciasta:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy jedno ciasto miodowe, wykładamy tężejące jabłka w galaretce. Przykrywamy drugim ciastem miodowym, na które wykładamy masę budyniową i przykrywamy trzecim ciastem. Całość wstawiamy do lodówki aby masy stężały. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.
składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
5 łyżek wody
3-5 łyżek cukru
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka. Wstawiamy na ogień, rozpuszczamy a następnie gotujemy na małym ogniu, aż zacznie troszkę gęstnieć.