składniki na ciasto miodowe:
500 g mąki
150 g masła
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki sody
3 łyżki miodu
100 g cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C na miodowy kolor, przez ok. 15 min.
składniki na masę grysikową z kakao:
750 ml mleka
150 g kaszy manny (grysiku)
150 g cukru
2 łyżki kakao
200 g masła
50 g orzechów włoskich, posiekanych
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną oraz kakao i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy posiekane orzechy. Gorącą masą przekładamy upieczone ciasta miodowe.
składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
4 łyżki wody
3 łyżki cukru
wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Gotujemy cały czas mieszając, aż polewa troszkę się zredukuje. Gotową polewą polewamy wierzch ciast.