ciasto czekoladowo śmietankowe tiramisu

7053

składniki na biszkopt czekoladowy:
6 dużych jajek (białka oddzielone od żółtek)
100 g mąki
150 g cukru
50 g kakao
3 łyżki oleju np. słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka a następnie olej (cały czas miksując). Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki ( ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 40 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem śmietankowy:
700 ml śmietanki kremówki 30%
375 g serka typu mascarpone
3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie:
cukier z wanilią lub pasta waniliowa do smaku

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gęsty krem.

dodatkowo:
ok. 21 szt. podłużnych biszkoptów
ok. 250 ml zimnego naparu z kawy do nasączania biszkoptów (250 ml wody wymieszałam z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej, 1 łyżką cukru i alkoholem do smaku)
kakao do oprószenia ciasta

złożenie ciasta:
biszkopt czekoladowy – ok. 1/3 cz. kremu – biszkopty maczane w naparze – 1/3 cz. kremu – biszkopt czekoladowy – pozostała część kremu (całość schładzamy w lodówce przez noc) – przed podaniem oprószamy kakaem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here