składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
165 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
150 g maku (suchego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w ok. 170 st.C przez ok. 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. (Ja przekrawamy ciasto dzień po upieczeniu lub dziele składniki na połowę i piekę dwa osobne blaty).
składniki na krem:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
70 g kremu czekoladowo orzechowego
65 g cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. W naczyniu umieszczamy krem orzechowo czekoladowy, mascarpone, kawę rozpuszczalną, cukier puder oraz śmietanę kremówkę i miksujemy wszystko, aż uzyskamy gęsty krem. Dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy.
dodatkowo:
1 słoiczek dżemu wiśniowego
kakao do oprószenia ciasta
złożenie ciasta:
ciasto makowe – dżem wiśniowy – ok. 2/3 cz. kremu – ciasto makowe – pozostały krem (można na nim zrobić jakiś wzorek) – całość schładzamy w lodówce przez noc – przed podaniem posypujemy kakaem
źródło inspiracji z ilovebake.pl