składniki na ciasto miodowe:
650 g mąki
200 g masła
60 g miodu, płynnego
2 jajka
140 g cukru
3 -4 łyżki śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki sody
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki, przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy w ok. 180 st. C na kolor miodowy, przez ok. 15 min.
składniki na masę grysikową:
750 ml mleka
150 g kaszy manny (grysiku)
100-150 g cukru
200 g masła
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz masłem. W pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż grysik zgęstnieje. Gotową masę dzielimy na dwie części i przekładamy ciasta.
składniki na warstwę jabłkową:
1300 g jabłek
1 galaretka brzoskwiniowa
1 łyżka masła
wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z masłem. Jeśli jabłka są bardzo soczyste to możemy odlać nadmiar soku lub smażymy, aż nadmiar odparuje. Usmażone zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy aby galaretką się rozpuściła. Ciepłą masę wykładamy na ciasto.
składniki na polewę:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
4 łyżki wody
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wstawiamy na ogień i gotujemy cały czas mieszając. Gotową, lekko przestudzoną polewę wylewamy na ciasto. Wierzch opcjonalnie dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.
złożenie ciasta:
ciasto miodowe – masa grysikowa – ciasto miodowe – jabłka – ciasto miodowe – masa grysikowa – ciasto miodowe – polewa