ciasto z jabłkami i cynamonem bez miksera

2918

składniki:
225 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczeni
1/2 łyżeczki sody
150 g jogurtu naturalnego
125 ml oleju np. słonecznikowego
2 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
1 duże jabłko

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt z olejem, jajkami oraz cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno, boki posmarowane masłem i oprószone bułką tartą). Wierzch polewamy cynamonowym masłem. Ciasto pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 35 min.

Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Trochę cukru pudru mieszamy z odrobiną wody.

składniki na cynamonowe masło/skorupka:
20 g masła
1 łyżeczka cynamonu
50 g cukru

wykonanie:
Masło roztapiamy, dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy.

inspiracja przepisu z mojewypieki.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here