ciasto Królewiec z kakaowym biszkoptem

4723

składniki na ciasto miodowe:
300 g mąki
120 g cukru
1 jajko
150 g masła
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu, płynnego

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 190 st. C na miodowy kolor, ok. 12-15 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.

składniki na biszkopt kakaowy:

100 g mąki
150 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
20 g kakao
2 łyżki oleju
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka z olejem. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
80 – 100 g cukru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła

wykonanie:
350 ml mleka zagotowujemy z masłem oraz cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przekładamy ciasta miodowe z biszkoptem.

składniki na polewę:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
4 łyżki wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wstawiamy na ogień i gotujemy cały czas mieszając, aż masa troszkę zgęstnieje.

złożenie ciasta:
ciasto miodowe – 1/2 część kremu – biszkopt kakaowy – pozostała część kremu – ciasto miodowe – polewa czekoladowa – opcjonalnie posiekane orzechy
Ciasto najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here