ciasto Królewiec idealne na każdą okazję

5444

składniki na ciasto miodowe:
300 g mąki
120 g cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
150 g masła, schłodzonego
1 łyżeczka sody
opcjonalnie:
1-2 łyżki śmietany

wykonanie:
Wszystkie składniki siekamy na stolnicy a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia tylko dno). Pieczemy dwa oddzielne blaty w ok. 180 st. C, aż uzyskają miodowy kolor.

składniki na biszkopt:
80 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 30 min.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
100-125 g cukru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie budyń. Zestawiamy z ognia i do gorącego budyniu dodajemy masło. Mieszamy, aż połączy się z budyniem. Gorącą masą przekładamy ciasta: ciasto miodowe, 1/2 cz. masy, biszkopt, 1/2 cz. masy, ciasto miodowe, polewa (wierzch dowolnie dekorujemy np. wiórkami kokosowymi).

składniki na polewę:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Wstawiamy na ogień i mieszamy, aż polewa zacznie delikatnie gęstnieć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here