składniki na ciasto kruche:
250 g mąki
80 g cukru pudru
150 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do foliowego woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Schłodzone ciasto wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę (ok. wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Wylepiamy dno i boki tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano.
składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
dodatkowo:
ok. 400 – 500 g rabarbaru
wykonanie:
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam w rąby). 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż postanie gęsty budyń. Gorący budyń przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż rabarbar zmięknie. Upieczoną tartę odstawiamy do wystudzenia aby budyń stężał. Opcjonalnie tartę oprószamy cukrem pudrem.