składniki na biszkopt:
60 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
120 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy białka i żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 30 min. w ok. 170 st.C.
składniki na bezę:
4 białka
220 drobnego cukru
2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowane białka przekładamy do foremki (ok.22×32 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Bezę suszymy ok. 50-60 min. w 140 st. C. Pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
składniki na wiśnie w galaretce:
2 galaretki wiśniowe
750 ml gorącej wody
ok. 400 g wiśni z kompotu
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy wiśnie i odstawiamy gdy galaretka zacznie lekko tężeć wykładamy ją na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obydwie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę a na wierzchu układamy bezę.