składniki na biszkopt:
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
220 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 40 min. Upieczonego biszkopta odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. Ja biszkopta przekrawam następne dnia.
składniki na ciasto kokosowe:
5 białek
200 g wiórek kokosowych
220 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170-180 st. C przez ok. 30 min.
składniki na krem z likierem advocat:
750 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
150 ml likieru advocat/ajerkoniak
250 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło rozmikowujemy, dodajemy stopniowo budyń a na końcu powoli wlewamy likier i miksujemy na gładki krem. Ok. 4 łyżki kremu odkładamy.
dodatkowo:
ok. 40 g wiórek kokosowych, które delikatnie prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia
złożenie ciasta:
pierwszy blat biszkopta – 1/2 część kremu – ciasto kokosowe – druga część kremu – drugi blat biszkopta – wierzch smarujemy odłożonym kremem i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi (ciasto naljepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu 🙂