składniki:
300 g mąki
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
150 g cukru
150 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
ok. 500 g rabarbaru
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 1,5 cm kawałki. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej powoli dodajemy olej. Na końcu w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm lub troszkę większej, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Ciasto pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-55 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
inspiracja z przepisu cioci Marysi 🙂