ciasto a la Wuzetka (W-z)

6320

*składniki na ciasto biszkoptowe:
150 g mąki
30 g kakao
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
210 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy cienkie blaty.
* Ja podzieliłam składniki ciasta na trzy równe części i upiekłam trzy osobne blaty biszkopta.

składniki na krem śmietankowy:
330 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru lub do smaku
dodatkowo:
powidło śliwkowe

wykonanie:
Serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder razem ubijamy na sztywny krem.

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wstawiamy na ogień, mieszamy, aż się połączą.

złożenie ciasta:
biszkopt – cienka warstwa powidła śliwkowego – 1/2 cz. kremu – biszkopt – cienka warstwa powidła śliwkowego – pozostały krem – biszkopt – cienka warstwa powidła – polewa czekoladowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here