ciasto a la biały lion

21525

składniki na biszkopt:
100 g mąki orkiszowej lub pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
180 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy ww np. dwóch turach przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.
(Ja składniki dzielę na pół i piekę dwa osobne biszkopty po ok. 20-25 min., gdyż nie przepadam za przekrawaniem i od razu po wystudzeniu przekładam masami.) Jeśli na wierzchu powstanie tzw. skórka, delikatnie ją usuwam, wtedy ciasto się nie rozwarstwia.

składniki na warstwę kajmakowo ryżową:
400 g masy krówkowej, kajmak Helio
80 g ryżu preparowanego

wykonanie:
Masę krówkową przekładamy do miski. Dodajemy ryż preparowany i mieszamy.

składniki na krem:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostały mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę orkiszową, wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy cały czas i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Ok. 4 łyżki kremu odkładamy, na wierzch ciasta.

dodatkowo:
ok. 180 ml wody wymieszanej z sokiem z 1/4 cytryny oraz 1 łyżeczką cukru
biała polewa Helio
prażone orzechy ziemne, bez soli, posiekane

wykonanie ciasta:
Pierwszy blat delikatnie nasączamy wodą z cytryną. Wykładamy równomiernie kajmak wymieszany z ryżem. Na warstwę kajmakowo ryżową wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy. Na kremie układamy drugi blat ciasta, delikatnie dociskamy i nasączamy go. Wierzch smarujemy odłożonym kremem, polewamy fantazyjnie cieniutkimi strużkami (aby łatwiej było kroić ciasto) białą polewą (polewa szybko twardnieje) i od razu posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi. (Polewę Helio możemy również fantazyjnie polać cienkimi strużkami na papierze do pieczenia, odstawić do zastygnięcia, pokruszyć a następnie drobnymi kawałkami posypać ciasto).

  • wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here