galaretkowiec

    1496
    [Głosów:11    Średnia:5/5]

    składniki:
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka żółta
    1 galaretka zielona
    1200 ml gorącej wody
    200 ml śmietanki kremówki
    400 ml mleka
    80-100 g cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody

    wykonanie:
    Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Mleko podgrzewamy i mieszamy ze śmietanką oraz cukrem do rozpuszczenia się cukru (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Foremkę/ keksówkę wykładamy folią spożywczą. Wlewamy pierwszą galaretkę i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Następnie wlewamy ok. 200 ml białej galaretki, wstawiamy do lodówki, aby stężała. W ten sposób postępujemy, aż do wykorzystania wszystkich galaretek. Uzyskujemy 4 warstwy galaretki kolorowej i 3 warstwy galaretki śmietankowej.

    (Visited 2 412 times)

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here