![sernik_bczeko_trustawka_gal](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2024/06/xsernik_bczeko_trustawka_gal-696x464.jpg.pagespeed.ic.bvXZL806j2.jpg)
składniki na spód sernika:
180 g herbatników
80 g masła
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy. Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, równomiernie rozprowadzamy po dnie i dociskamy np. dnem szklanki (tortownica ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia).
składniki na masę serową:
750 sera białego, półtłustego, 3x zmielonego
125 ml śmietanki kremówki
4 jajka
160 g białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g cukru
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok 60-70 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
składniki na wierzch:
ok. 300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
400 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki przekrawamy na pół i układamy na serniku. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch sernika. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
![](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2024/06/xsernik_bczeko_trustawka_gal1.jpg.pagespeed.ic.QeeXWw_eJA.jpg)