sernik z białą czekoladą, truskawkami i galaretką

5174

składniki na spód sernika:
180 g herbatników
80 g masła

wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy. Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, równomiernie rozprowadzamy po dnie i dociskamy np. dnem szklanki (tortownica ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia).

składniki na masę serową:

750 sera białego, półtłustego, 3x zmielonego
125 ml śmietanki kremówki
4 jajka
160 g białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g cukru

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok 60-70 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

składniki na wierzch:

ok. 300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
400 ml gorącej wody

wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki przekrawamy na pół i układamy na serniku. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch sernika. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here